Linda Strandenhed

We_Change: Hur skulle du kunna göra din stad mer hållbar?

Hur skulle du kunna göra din stad mer hållbar?

Den frågan ställs till ungefär 5000 gymnasieelever som nu under våren tar del av We_Change. Det är en föreläsningsturné som riktar sig till gymnasieungdomar och anordnas av Ungdomar.se i samarbete med bland annat Sida. Den 15 – 16 April har We_Change varit i Gävle och jag har haft förmånen att leda Sida Alumni-workshops tillsammans med Sida-praktikanten Cecilia Boij. En stor del av passen ägnade vi åt värderingsövningar och en diskussionsövning där eleverna i grupp fick hitta på och planera olika hållbarhetsprojekt utifrån sina egna intressen.

Projektpresentation

Projektpresentation

Det här är några av de fantastiska projektförslag som kom fram under de båda dagarna:

Spillsnick

Att återanvända spillmaterial från olika byggföretag som nu kastas som sopor i stora mängder. Spillmaterialet kan användas för att tillverka saker för försäljning, bland annat pennor och pennskrin, stolar och andra mindre möbler. En del av vinsten ska gå till välgörande ändamål.

Bikepool

Att anordna gruppresor med cykel. Deltagarna cyklar i grupp till olika städer runt om i Sverige för att besöka olika sevärdheter. Fördelar är bland andra bättre hälsa, frisk luft och trevligt och socialt umgänge. Eftersom det är kostnadseffektivt blir det en semester som många har råd med. Efter vägen bor deltagarna på vandrarhem som serverar ekologisk mat.

Equal Football

Att anordna en välgörenhetscup i fotboll där pengarna går till att köpa in utrustning till barn som vill börja spela fotboll. Alla som vill ska kunna spela fotboll utan att familjens ekonomi blir ett hinder.

Music for Change

Att anordna en årlig välgörenhetskonsert i Gävle. Varje år väljs ett tema och en eller flera organisationer som får ta del av de insamlade pengarna. Ungdomar och nya artister ska få chans att uppträda och synas. Evenemanget kan anordnas i samarbete med estetiska gymnasieutbildningar och arrangörerna kan söka sponsring av olika företag.

Billig Bio

Att starta en ideell biograf som visar ett stort utbud av många olika sorters film, ibland med diskussionspass efter filmvisningarna. Tanken är både att ge människor möjlighet att se film billigt och samtidigt att lyfta och skapa engagemang kring olika samhällsfrågor.

Workshopdeltagare

Workshopdeltagare

För mig var det mycket inspirerande att få ta del av alla tankar och smarta projektidéer. Stort tack till alla workshopdeltagare. Var inte rädda för att göra era idéer till verklighet!

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

17 + 11 =