Anna Strannegård

Vattenexperter på Hjäruplundsskolan

Idag tåg jag för andra gången tåget till Hjärup. Eleverna på Hjäruplundsskolan tyckte om mitt senaste besök så jag fick äran att åka dit ännu en gång. Då föreläste jag för två åttor, men nu var det dags att besöka en klass i årskurs sex som i sin undervisning hade lite extra fokus på vattenförsörjning runt om i världen. Det visade sig att ni hade massor att kunskap och tankar kring just detta ämne.

Vi började med att hoppa in i termometern för att fundera och problematisera begrepp som rättvisa och fattigdom. Ni tyckte att världen var orättvis, speciellt eftersom man inte kan bestämma i vilket land man föds och därmed inte vilka förutsättningar man får i livet. Jag berättade sedan att det bara är 0,08% chans att födas i Sverige, ett land där man har det ganska bra. Eftersom ni är experter på det här med vattentillgångar sa ni också att det är orättvist att vissa länder har mer tillgång till vatten än andra. Ni uppmärksammade att man kan vara fattig på många sätt, inte bara på pengar. Exempelvis kan man ju vara fattig på familj och vänner, eller på rent vatten.

Sedan hjälptes vi åt att prata lite om Indien eftersom jag skulle berätta om min praktiktid där. Det visade sig att ni även var pålästa inom detta ämne. Er lärare har själv rest där och hon har berättat mycket om sina upplevelser. Kul! Det är många som bor där sa ni, och ni gissade nästan rätt på hur många. Indien har 1,2 miljarder invånare, cirka 1/7 av världens befolkning. Många av dessa människor lever fattigt, men det finns även en stor medelklass i Indien. De lever ett liv som är väldigt likt vårat, de går i skola, kör bil och åker på semester. Jag berättade lite mer om miljöorganisationen jag jobbade på och hur nedsmutsning kan förorena vattendrag. Ett problem är att de inte har råd att skaffa lika bra värmekraftverk som vi har i Sverige. Då sa en av er ”Kan vi inte bara gå ihop alla länder och se till att varenda land får varsin bra anläggning?” Ja, det tycker jag med! Då skulle vi slippa föroreningar i vattnet och i luften. Hoppas att det blir så i framtiden.

Sedan kom vi in på nästa ämne, och här tror jag faktiskt att jag berättade något som ni inte redan visste! I McLeod Ganj, där jag var, bodde många Tibetaner. Många av er visste inte vad Tibet var, så jag visade en karta och berättade lite om ockupationen av Tibet. Jag berättade att området kallas för världens tredje pol eftersom det finns så mycket glaciärer där. När de smälter på grund av den globala uppvärmningen minskar tillgången till sötvatten, vilket blir ett problem då många stora floder i Asien börjar på den tibetanska platån.

Vi avslutade med en frågesport om tillståndet i världen, och till slut kom vi fram till att det blir bättre. När jag visade att proportionen av fattiga i världen har halverats de senaste 20 åren applåderade ni! Så härligt! Det är värt att fira.

Tack för att jag fick komma till er. Fortsätt vara nyfikna och bry er om att världen ska bli bättre!

Anna Strannegård

Under workshopen använde jag:

www.livetslotteri.se

www.gapminder.org

www.worldmapper.org

bild(4)

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

16 + 20 =