Varför ska vi bry oss?

Precis som de flesta människor så har även jag fördomar. Jag träffade klass 8D på Lillhagaskolan i Nykvarn och tänkte att jo, någon kommer ställa frågan: Varför ska vi bry oss? Jag kunde inte haft mer fel. 8D, ni var fantastiskt engagerade och utmanade med egna frågor och funderingar under hela passet.

Lillhaga 8D

Vad gjorde vi då? Minns ni? Vi började passet med ett videoklipp om vad svenskt bistånd egentligen är och varför Sverige ger bistånd. Efter det berättade jag om min resa till Indien. Jag kommer inte glömma er förskräckelse över min spindel-i-örat-mitt-i-natten-historia. Skönt att jag inte är den enda som hatar spindlar!

Efter det fick vi röra på oss lite med hjälp av Termometern. Eftersom ni hade NO-lektion under passet så fokuserade vi mer på miljöfrågor. Och vilken koll ni hade! Ni visste ju direkt vilka som är de största miljöbovarna. Det var underbart att höra er säga ”visst kan vi påverka miljön. Vi kan ju slänga sopor på rätt sätt”. Att världen är rättvis var det ingen som tyckte. Denise sa: ”Om jag bara tänker på mig själv så är världen rättvis för jag har det bra. Men andra har det inte lika bra som mig, så nej. Världen är inte rättvis”.

Efter Termometern gick vi igenom Millenniemålen och såg ett kort videoklipp om vad varje kommun kan göra. På grund av tekniskt strul så kunde jag inte visa Gapminder ordentligt som planerat. Men jag vet att ni ville se det. Ni kan därför gå in på www.gapminder.org, klicka på data och sen välja vilken del av utvecklingen ni vill titta på. Man kan till exempel se hur fattigdomen minskat i världen och hur växthusgaser har ökat.

Det bästa med passet var att ni i klass 8D kom med konkreta förslag på vad man själv kan göra för att skapa en mer rättvis värld. Oskar sa det ju så bra: ”Det sprider sig. Man gör något, andra ser det och så sprider det sig”.

Och med det sagt vill jag tacka 8D igen för ett fantastiskt pass och för att jag fick komma och träffa er. Om ni har några frågor eller funderingar så kan ni lämna kommentarer i fältet nedanför.

// Noursin

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

tre × 5 =