Timo Saarensilta

Vad gör vi för djurens rättigheter?

Den 12 mars var dags för mitt första Alumni-pass. Förväntansfull och aningen nervös cyklade jag mot Fridhemsgymnasiet i Umeå för att träffa klassen RL2. Läraren Åsa och jag hade kommit överens om att jag håller sista lektionen för dagen. På vägen dit fick jag flashbacks från min egen gymnasietid, och jag tänkte på hur grymt trött brukade vara om eftermiddagarna. Jag funderade om det bara kommer att tycka att jag är en jobbig jävel som kommer och ska ”aktivera” dem med övningar och annat tjafs, dessutom sent på dagen. Men mina farhågor skulle visa sig vara rena fantasier!

 

Temat för passet var kvinnors rättigheter, därför inledde vi med att göra övningen ”termometern” med frågor rörande ämnet. Eleverna fick ta ställning till frågor som jag läste upp genom att förflytta sig inom en skala mellan ja och nej, eller däremellan. Vote with your feets, helt enkelt. Under övningen redde vi ut begrepp och diskuterade frågor som kom upp, en av frågorna jag ställde var ”Skulle du kalla dig för feminist?”. En del kände till innebörden, medan andra tyckte att det var lite dubbelt. Under diskussionens gång valde också några elever att förflytta sig på termometern, eftersom deras syn på frågan förändrades.

 

Efter övningen höll jag en presentation där jag utgick från mina erfarenheter från Tanzania och Uganda, som ledde in på en diskussion om hur livssituationen kan skilja sig mellan stad och landsbygd, fattiga och rika osv. Syftet var att lyfta frågan om flickors och kvinnors rättigheter, och att påvisa att det finns stora skillnader inom länder och emellan länderna som jag besökt. Vi pratade bland annat om hur viktigt att det är att nyansera bilden av ”Landet Afrika”, eftersom förhållandena i de 54 länderna tenderar att klumpas samman.

 

I slutet av passet var vi inne på hur våra biståndsmedel kan användas för att stödja arbetet för jämlika rättigheter i utvecklingsländer, då räckte en tjej upp handen och frågade; Vad gör vi för djurens rättigheter? Vilket var en intressant men oväntat fråga i sammanhanget! Det ledde in oss på en diskussion om Elefanter, tjuvjakt och fattigdomsbekämpning. I genomsnitt var 15:e minut tjuvskjuts en Elefant någonstans i världen, och om trenden inte vänder kommer de vara utrotningshotade på många håll inom 100 år. De flesta av tjuvskyttarna är ekonomiskt utsatta och ifall de skulle kunna försörja sig på andra sätt skulle förmodligen färre Elefanter falla för kulorna. Där kommer fattigdomsbekämpningen in, eftersom ekologisk-, social- och ekonomisk går hand i hand. Utveckling kan diskuteras utifrån många perspektiv, och det är spännande med nya infallsvinklar.

RL2

Jag sänder ett stort tack till RL2, för att jag fick komma och för att ni ville låta er fotograferas!

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

10 + två =