Malin Persson

Tips på ämnet källkritik!

Jag vill här komma med ett hett tips till alla er lärare som ska prata med era elever om källkritik! Det blir allt viktigare att vi som sociala medier-användare tar ansvar själva för den information som vi får. Detta eftersom algoritmer på exempelvis Facebook bara plockar fram det som den tror att vi gillar i vårt nyhetsflöde. På så sätt behöver vi aldrig läsa en bred variation av nyheter eller läsa andra åsikter för den delen.

Det blir alltså lätt hänt på sociala medier att vi får en missvisande bild av vår omvärld som exempelvis kan leda till växande fördomar av olika slag. Säg att jag har en tendens att läsa och klicka på mycket nyheter om krig och konflikter, före jag vet ordet av kommer det vara allt som finns i mitt nyhetsflöde och det kommer givetvis ge mig bilden av att hela världen är i totalt upplösningstillstånd – vilket ju inte är sant.

Men det är alltid en sak att prata om något med en klass och en helt annan när de själva får uppleva den. Be därför eleverna att gå ihop i små grupper (ex två och två) för att jämföra sina nyhetsflöden på Facebook. Direkt kommer de se en väldigt stor skillnad på vad som dyker upp beroende på vad de har för olika sök- och klickmönster. Vill en ta det hela ett steg längre kan eleverna också få söka på lite saker på nätet och sen gå in igen och titta i nyhetsflödet, helt plötsligt kommer all annonsering och även viss del av innehållet ha förändrats.

Det är ett enkelt och spännande sätt för eleverna att själva förstå hur algoritmerna fungerar och varför de inte kan basera sin världsbild på det som händer i nyhetsflödet på sociala medier. För att vi ska kunna arbeta för hållbar utveckling måste vi se till att våra unga har koll på läget i världen och därför är det superviktigt att de är medvetna användare av sociala medier!

Lycka till! 

Psssst! Om eleverna vill se hur bra koll de har på läget i världen kan jag starkt rekommendera FN-förbundets quiz-app Världskoll där de på ett roligt och interaktivt sätt kan testa sina kunskaper och lära sig mer.

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

tolv + 2 =