Samantha Huynh

Tillbaka hos Hera i Lund

Två år efter min kandidatexamen från Lunds Tekniska Högskola tog jag tåget igår från Uppsala för att besöka Hera – ett studentnätverk för tjejer på civilingenjörsprogrammen inom Maskinteknik och Industriell Ekonomi – där jag själv satt i styrelsen 2010-2011. Hera startades år 2000 för att det var två studenter på LTH som tyckte att det var svårt för tjejer att ta plats. Genom det könsseparatistiska nätverket Hera började de anordna mingelkvällar, inspirationsföreläsningar och studiebesök enbart för tjejer för att stärka tjejer i den killdominerade sfären. Detta innebar (och innebär fortfarande) att ge tjejer chans till att synas mer för företag och samtidigt en möjlighet att främja solidaritet och stöd tjejer emellan.

Det var väldigt roligt att vara tillbaka och möta ett gäng helt nya ansikten. Vi diskuterade bistånd, läget i världen och hur teknologi och genus kan hänga ihop. Jag berättade om min Minor Field Study i Namibia där jag arbetade med solvärmespisar. Det var ett gäng kloka och intresserade tjejer som ställde många frågor om hur Sverige arbetar med bistånd och hur de globala målen för hållbar utveckling togs fram och ska uppnås. Eftersom civilsamhället har fått vara med och påverka sammanställningen av de globala målen (till skillnad från milleniemålen) är det också viktigt att vi tar på oss ansvaret att veta vilka målen är så att vi kan ställa krav på våra politiker.

Detta var mitt sista pass för detta Sida Alumni år och jag är verkligen tacksam för att ha fått deltaga. Jag har fått träffat både många eldsjälar inom Sida Alumni programmet och många intresserade ungdomar som ger mig hopp för framtiden. Tack för detta år!

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sex + sexton =