Aida Zekic

Tack Södra Latins Språksällskap!

Vilken otrolig kick att bevittna den fantastiska utveckling min gamla gymnasieskola har gjort under de sju år sedan jag tog studenten!

Södra Latins gymnasium

Södra Latins Humanistfestival fanns redan på min tid, men kallades då Språkdagarna. Jag minns inte så mycket utöver mitt egna ointresse för en föreläsning om esperanto. Visst har Södra Latins gymnasium alltid varit känt för ambitiösa elever, ändå är jag imponerad över Södra Latins Språksällskaps fantastiska arrangemang.

En snabb googling visar att kultur- och demokratiminister Alice Bah-Kuhnke besökte Humanistfestivalen förra året. Själv ska jag tala direkt efter litteraturvetaren Ebba Witt Brattström. Stora skor att fylla – och faktumet att föreläsningen ska ske spanska hjälper inte direkt mot nervositeten.

Södra Latins spanskaelever samlas i den vackra Tranströmersalen för att höra vad jag har att säga om Colombia, Kuba och global utveckling. Jag har inte pratat ett ord spanska sedan jag kom hem från Colombia i december förra året, men bilderna i PowerPointen tar mig tillbaka – jag berättar om mina colombianska vänner som såg upp till Kuba medan jag själv tyckte att det var ett svårt land att bo i. Vi går igenom de olika utmaningarna som länderna står inför – fredsbygge, mänskliga rättigheter, ekonomiska reformer, bland annat – och jämför varför Sveriges bistånd till länderna ser så olika ut. Jag delar med mig av fler personliga intryck än vad jag brukar, kanske för att jag känner igen mig i eleverna. Den viktigaste poängen repeterar jag på svenska: biståndet till icke-demokratier ska hjälpa lokala aktivister och organisationer att driva demokratisk utveckling! Oftast oroar sig eleverna för att biståndspengarna hamnar i fel fickor. På tavlan illustrerar jag hur pengarna färdas från svenska skattebetalare till civilsamhällesorganisationen i Colombia där jag själv praktiserade. Det är en krånglig väg full av bidragsansökningar och slutrapporteringar.

Lektionstimmen går snabbt och jag hinner inte ta så många frågor som jag vill. Men efter applåderna kommer flera elever fram och frågar hur de själva kan engagera sig, vilket nog är bästa möjliga utfall för en Sida alumni-föreläsning. Isabelle som är en av Humanistfestivalens arrangörer berättar att hon själv ska volontärarbeta i Peru efter studenten.

För min egen del kommer det finaste smickret från min före detta spanskalärare som berömmer mitt colombianska uttal. Dessutom får jag en present med otroligt stort värde – en donation till Röda Korset.

Stort tack Södra Latins Språksällskap för att ni bjöd in mig som talare och ett ännu större tack för ert fantastiska samhällsengagemang!

 

 

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

17 − fyra =