Succé på Bromma gymnasium, FN -dagen

Den 24e oktober firas FN-dagen runt om i världen. När jag fick inbjudan från en lärare att som Sida Alumni föreläsa inför Bromma gymnasiums elever kring mina erfarenheter att arbeta mot barnsexhandel i Nicaragua svarade jag snabbt och entusiastiskt ja. Tillsammans med en student som varit i Los Angeles och arbetat med hemlösa samt Birgitta Ohlsson från Liberalerna var vi morgonens talare. Det var fantastiskt att se vilket morgonschema som eldsjälarna till lärare hade satt ihop för eleverna.

Min föreläsning handlade om Jennifer Gomez, en flicka som jag träffade i Nicaragua och som varit med i programmet mot bansexhandel som organisationen Svalorna Latinamerika har där. Jag berättade om hennes utveckling från att ha blivit utsatt för övergrepp till att genom kunskap ta sig ur sin situation och hon är nu är en 14årig tjej som håller i sina egna workshops och vågar prata om sin situation. Hur hon från att ha varit i riskzonen för att hamna i barnsexhandel nu själv är engagerad i arbetet mot barnsexhandel.

Det var en kort föreläsning och mitt mål var att den skulle bidra till ett intresse för de Globala målen för hållbar utveckling samt väcka en nyfikenhet av hur internationellt utvecklingsarbete kan se ut i praktiken. Det blev en succé!

Efteråt var det flera elever som frågade mer om Jennifer Gomez och vad för typ av arbete som kan göras för att förebygga barnsexhandel och hur kan de själva kan engagera sig? När jag öppnade mailen på kvällen så hade jag fått flera förfrågningar från lärare om att komma till olika klasser, årskurs 1, 2 & 3 och ha längre pass kring de Globala målen, Sidas arbete och ge praktiska exempel på hur internationellt arbete kan se ut.

Vecka 46 kommer jag besöka Bromma gymnasium igen. Det ska bli otroligt kul att nu ha tid för interaktiva övningar där eleverna får sätta sig in i olika livssituationer för att förstå komplexiteten av världen och utvecklingsarbete lite bättre.

Elin Jacobsen Rydstedt

Sid Alumnibromma-gymnasium

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

14 + 10 =