Linda Nyström

Stereotyper i världen

Måndag morgon. Det snöar lätt och jag kör i rusningstrafiken från Göteborg ner till Kungsbacka och Elof Lindälvs Gymnasium. Det är dags för mina två första föreläsningar och dessa ska hållas för två klasser som läser Engelska 7 på Natur och teknik-programmet.

Temat för dagen är stereotyper, hur man uppfattar folk när man möter en person för första gången. Vi kommer förhoppningsvis även diskutera hur personen man möter får en bild av en själv innan man egentligen hunnit presentera sig och vad som händer då.

Eftersom det är engelska-läraren som kontaktat mig är det på engelska dagens pass hålls. Under dagens första pass diskuterar vi Afghanistan, Vanatu, Nigeria, och hur vi själva blir uppfattade när vi möter andra människor. Vi pratar om medias bild av Afghanistan och hur det lätt glöms bort att det är människor bakom artiklarna.

Elof Lindälv klass 1

Klass 1

 

Under dagens andra pass var vi betydligt fler i klassrummet. Vi leker ”stereotypsleken” där vi alla iklär oss roller som någon annan för en stund. Någon blev en rysk uteliggare som är beroende av narkotika och någon var en arbetslös amerikan. Vi pratar om hur tufft vissa människor har det i sin vardag jämfört med andra. Vi diskuterar huruvida man kan lita på polisen eller inte i vissa länder och vi pratar även nu om Afghanistan.

Elof Lindälv klass 2

Klass 2

 

Under båda dagens pass diskuterar vi Chimamanda Adichies Ted Talk – The danger of a single story. Hur stereotyper oftast blir hela sanningen även om de inte alls är hela sanningen.

När dagens två pass är över sätter jag mig i bilen och kör tillbaka till Göteborg, och är väldigt glad att det finns så mycket smarta och ifrågasättande människor därute.

Tack Elof Lindälvs Engelska-7 elever för att jag fick komma och snacka med er idag. Jag hade jättekul och det hoppas jag ni med hade!

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

19 − tretton =