SÅ TYCKER ANDRA

 

Varför valde du att boka en alumn?

– Istället för att vi lärare pratar om hur viktigt det är att bekämpa fattigdom så är det bättre med en ung cool människa som berättar att det går att göra skillnad! Det är viktigt med levande berättande från egna erfarenheter. Det kan gärna vara lite teatraliskt och med någon form av interaktion. Eleverna tror ofta att Sverige är världens mitt och behöver få perspektiv. Det ska vara bra tempo och det är viktigt att det sätter igång något positivt hos ungdomarna.

Vad ska man tänka på när man bokar med en alumn?

– Prata med alumnen om landerfarenheter och ämneskunskaper. Diskutera teman och upplägg innan. Varje skola har ett lokalt upplägg för sin undervisning där ämnet passar in. Inspiration till volontärsarbete är bra.

Ulf Wallerman, lärare i Samhällskunskap på Sannarpsgymnasiet i Halmstad

 

Varför är de globala frågorna viktiga för skolan?

– Det handlar om att öka intresset för omvärldskunskap, vi jobbar mycket med det. Fördelen med alumnerna är den egna erfarenheten och den unika utlandskunskapen.

Vad ska man tänka på när man bokar med en alumn?

– Hitta någon som brinner för rätt frågor och har erfarenhet från ett land som passar föreläsningen. Ämneskunskap är viktigt, vi kopplade Jonnas erfarenhet från jordbruk i Nepal till hållbar utveckling. Det var lite oklart vilken alumn som kunde föreläsa på Gotland men man kan ju kontakta någon i närheten av sin region.

Daniel Gothnier, lärare samhällsprogrammet, Wisby Gymnasium