På besök i hemtama trakter

I fredags var jag tillbaka på min gamla gymnasieskola i Falun, Lugnetgymnasiet. Det mesta var sig likt även om jag bara träffade naturklasser, något som inte fanns där på min tid.

Jag hade turen att få träffa tre olika grupper, en etta och två treor. Det gav utrymme för olika typer av diskussioner. Jag pratade en del om fördomar och hur jag hade sett på utvecklingsländer innan jag kom till Kenya och eleverna pratade om huruvida de hade haft fördomar när de åkte utomlands. Bäst fart tog det under passen med treorna, de var intresserade och tyckte om att diskutera. Under övningen ”tre hörn” med fokus på hållbar utveckling var det ganska tydligt att de flesta tyckte att den viktigaste punkten för hållbar utveckling var den sociala biten: att vi har tillgång till demokrati och de rättigheter som det medför. Funkar bara det så kommer det andra efter.

Vi gjorde också övningen med floden, där eleverna får välja ut vilka två verksamheter som ska få finnas kvar och vilka som ska försvinna. Här märkte jag att de fanns olika åsikter mellan klasserna snarare än mellan grupperna inom klasserna. I ena klassen valde de flesta grupperna att behålla en mangroveskog eftersom de tyckte att ekosystemtjänsterna smällde högt. Nästa grupp verkade däremot mer intresserad av att kunna förse landet med energi, där valde alla grupper att behålla kraftverksdammen. Undrar vad det berodde på?

Allt som allt var det flera roliga timmar och kul att komma hem igen! Tack för det!

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

13 + elva =