Jenny Mörk

”Om alla gör något litet blir det stort tillsammans”

En av dom första riktigt varma och soliga sommardagarna begav jag mig till Elinebergskyrkan för att hålla ett Sida Alumni-pass för en grupp konfirmander. Önskan var att jag skulle fokusera på medmänsklighet och solidaritet, frågor som de pratat om tidigare i konfirmandgruppen, men nu ville få ett globalt perspektiv på. Svenska kyrkan, vilken konfirmandgruppen tillhör, är även en av de 19 så kallade ramorganisationer som får bidrag från Sida för att bedriva utvecklingssamarbete i enlighet med Sidas riktlinjer.

Det märktes på stämningen att det var en grupp som nyss varit iväg på läger ihop och kände varandra väl och det var många som gärna diskuterade under övningarna vi gjorde. Särskilt när vi körde övningen Fyra hörn blev det många intressanta diskussioner och det var många som hade egna förslag på till exempel hur världen kan bli bättre. Majoriteten var överens om att det är allas ansvar att bidra till att göra världen bättre och att om alla gör något litet så blir det stort tillsammans. Det här lilla, som var och en kan bidra med, menade konfirmanderna kan vara alltifrån att starta facebook-grupper, till att påverka politiker till att tänka på vad en konsumerar.

När jag berättade om Paraguay och min praktik där fick jag frågan vad jag tycker om landets president, Horacio Cartes, en fråga som lätt skulle kunna fylla flera blogginlägg. För att inte bara lyfta fram mina personliga åsikter och vad jag hört av vänner i Paraguay så har jag försökt hitta artiklar eller liknande på svenska om denne omdiskuterade president. Eftersom Paraguay inte är ett land som är särskilt välbevakat i svensk media så är utbudet på texter väldigt skralt. En text jag hittat som lyfter mycket av den kritik mot presidenten som finns är en text av Erik de la Reguera som publicerades i Dagens Nyheter 2013, strax innan Cartes blev vald till president. För er som vill ha fler källor så finns det fler artiklar om Cartes på engelska från till exempel New York Times och BBC.

Det finns mycket att säga om både Cartes och Paraguay så kanske återkommer jag till det i framtida blogginlägg. Nu däremot vill jag önska gruppen jag träffade igår stort lycka till med konfirmationen på lördag!

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

5 × fyra =