När vi ifrågasatte global utveckling!

I tisdags besökte jag Systrami, på Blå Huset i Tensta. Eftersom jag bor i Tensta var det extra spännande att få prata med ungdomar från mitt område!  Alla fick möjligheten att vara delaktiga under diskussioner och rollspel. Tjejerna var i åldrarna 14-16 och fokus låg på fattigdom, utbildning, jämställdhet och de olika förutsättningar som vi föds med i Sverige och i världen. Jag berättade om mina erfarenheter av att volontärarbeta i Uganda och svårigheterna som jag såg med att jobba med Millenniemål 2 ”Alla barn i grundskola,” för att trotts att det ska vara fri grundskoleundervising, så avslutar många barn sina studier i förtid.  Diskussioner kom igång när jag ställde quizfrågan ”hur stor andel världens barn  som börjar skolan,” rätt svar enligt UNDP är 90%, och då frågade en av deltagarna hur man hade kommit fram till dessa siffror. ”Alla barnarbetare i världen då!?” Problemet med dessa beräkningar är dock att man räknar elever som skrivs in i skolor, och sedan är det ganska svårt att följa upp de som hoppar av. Att man har kommit fram till 90% och inte en mycket lägre siffra visar i alla fall att väldigt många barn i världen får möjligheten att börja skolan.

Jag berättade även om vilka förebilder som jag har träffat där. Föräldrar, som trotts att de inte fick möjligheten att fullfölja sin skolgång, kämpar med sina mini-minimilöner med att sätta sina barn i skolan och säkra deras framtid.

Mitt i passet kom även ett filmteam från SVT in och filmade. Det var jag inte riktigt beredd på, men tydligen håller man på att skapa en dokumentärfilm om Tensta där aktiviteterna som hålls för ungdomar på Blå Huset är en ganska central del. Vi får se om man skymtar mitt ansikte på TV någon gång i framtiden!

/Solange

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

14 + 18 =