Tiina Ekblom

Möte med mörker

Jag sitter på bussen på väg hem från Norrtälje. Efter en heldag med Roslagsskolan och Svanbergaskolan är jag helt slut och har blandade känslor, både positiva och mer nedstämda. Idag har vi pratat om allvarliga och tunga ämnen. Roslagsskolan håller på och avslutar delkursen om andra världskriget och Svanbergaskolan förbereder sig för en resa till Auschwitz.

Dagens ämne handlade om mörker. Vi pratade om folkmordet i Rwanda och det faktum att en miljon människor blev mördade inom den korta tidsperioden av 100 dagar. Det är 10 000 människor om dagen. Vi pratade om hur folkmordet kunde ske. Om upptrappningar till konflikter, om uppdelningen mellan människor, om vi och dem. Om statussymboler, organisering, och extremister. Vi pratade om likheterna som vi kan se med andra världskrigets upptrappning, om likheterna med IS och om likheterna med bränderna av flyktingboenden i Sverige. Vi pratade om det faktum att vissa människor tror sig vara bättre än andra. Främst pratade vi om hur viktigt det är att respektera människovärde. Att stå upp för varandra. Att vara beredd på att historia kan upprepa sig om vi inte säger ifrån. Att vi alla har ett ansvar.

Vi pratade också om hopp. Om att Rwanda, trots allt hat, har lyckats försonats och idag är ett fredligt land. Att människor är så starka att det går att förlåta trots att en aldrig glömmer. Att det går att arbeta tillsammans för en bättre framtid.

Efter en dag med prat om mörker är det omöjligt att inte känna sig nedstämd, men de känslor jag lämnar Norrtälje med är främst stolthet och glädje. Eleverna jag har träffat är engagerade och det är just engagemang som behövs. Engagemang för mänskligheten och engagemang för varandra. Att vi förstår att världen hänger samman och våra handlingar kan påverka en människa på andra sidan jordklotet. Att vi tänker på hur våra handlingar ska påverka människor på rätt sätt.

Som vanligt gillar jag att få in populärkultur i mina pass och denna dag tycker jag att Albus Dumbledore sammanfattar bäst:

”Happiness can be found even in the darkest of times, but only when you remember to turn on the light.”

Albus Dumbledore
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

ett × 4 =