Mänskliga rättigheter och flyktingar på Sanda

Förra veckan var jag på besök i Huskvarna på Sanda Idrottshögstadium och på Sanda Gymnasiet. Det blev sju intensiva föreläsningar som avslutades med en hel förmiddag med ett gäng riktigt pålästa ettor från ekonomiprogrammet. Ekonomerna har fått i uppgift att i grupp studera enskilda afrikanska länder så det passade ganska bra att jag kom dit och pratade om Uganda. Med högstadieklasserna blev det lite lite mer vanlig lektionslängd på passen men diskussionerna har varit livliga där också.

Det har blivit lite olika diskussioner i alla klasserna men vissa delar har dykt upp i samtliga klasser men dock på olika vis. I de flesta klasserna har vi börjat prata lite allmänt om mänskliga rättigheter genom värderingsövningen ”termometern” medan jag i andra valde att med hjälp av eleverna själva och övningen ”ett steg framåt” berätta om mina upplevelser från Uganda. ”Ett steg framåt” är ett rollspel där eleverna fick ta rollen av olika personer jag mötte i Uganda för att det skulle bli lättare att sätta sig in i dessa människors liv och för att kunna se att det finns olika typer av människor där också. I några klasser har vi även funderat över hur man ska prioritera när man ger bistånd, vilket land som är mest angeläget att hjälpa och vilka risker och problem det finns när man ger bistånd. Detta gjorde vi genom övningen ”sigma” där eleverna i grupp får diskutera och komma överens om i vilken ordning man ska hjälpa fyra olika länder med olika problem.

Något som i stort sett alla elever jag mött på Sanda bestämt hävdat är att världen är orättvis men att det går att göra någonting åt det. De flesta har även själv kunnat peka på konkreta saker man kan göra. Det har därför varit en riktigt upplyftande vecka för mig och jag hoppas att alla elever känt jag inspirerat de i varje fall nästan lika mycket som de inspirerat mig.

Tack för att jag fick komma och tveka inte att höra av er om ni undrar över något.

Erik

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

två × 4 =