Natalie Morén James

Låt oss prata om korgarna

RESSAK

För lite drygt ett år sedan startade detta äventyr. Nu lider 2016 – året som bidrog med både en och annan värdsomvälvande händelse – mot sitt slut, och jag blickar tillbaka på Sida Alumni-året som gått och känner mig väldigt lyckligt lottad. Jag har besökt platser jag aldrig skulle ha hamnat på annars, träffat-, inspirerat- och inspirerats av så många olika personer, och genom passen jag hållit har jag fått återuppleva minnen och erfarenheter från Ecuador.

Det har varit en ära att få berätta om hur urfolk i Cayambe, Ecuador organiserar sig för att driva sin kamp för Kayambifolkets rättigheter. Mitt fokus har legat på att prata om småjordbrukarna som tillsammans utgör nätverket RESSAK. RESSAK står för La Red de Economía Solidaria y Soberanía Alimentaria del territorio Kayambi – Kayambifolkets Nätverk för Solidarisk Ekonomi och Livsmedelssuveränitet. Jordbrukarna kommer från sju olika organisationer från områden runtomkring och i Cayambe. Tillsammans arbetar de med agroekologiskt jordbruk, vilket innebär att de använder naturliga metoder fria från kemikalier och gifter och arbetar inom naturens egna gränser.

För ungefär tre år sedan startade jordbrukarna i RESSAK ett projekt som kallas för “las canastas”, vilket på svenska betyder “korgarna”. Varje månad framställer de 633 deltagande familjerna 210 matkorgar som var och en består av 21 olika ekologiska varor. De innehåller bland annat trädtomater, rödbetor, paprika, selleri, persilja, koriander, morötter och jordgubbar. Även olika bönor, majs, physalis, rädisor, potatis, broccoli, spenat fyller korgarna. Säsong och tillgång påverkar vilka som blir månadens grödor, och kunderna utgörs av privatpersoner i byar utanför Cayambe och personer på jordbruksministeriet och olika politiska departement i huvudstaden Quito.

Projektet startade med syftet att stärka småjordbrukarna. Det får stöd av MEGAP; Ministerio de Agricultura, Ganadería, Acuacultura y Pesca – Departementet för Jordbruk, Boskap, Vattenbruk och Fiske. Genom projektet hamnar makten hos småjordbrukarna som får en säkrare inkomst och en tydlig överblick över produktion och försäljning. Jordbrukarna skapar genom projektet även en social plattform som bidrar med trygghet och gemenskap. De får en arena där de kan utbyta idéer, erfarenheter och stärka och utveckla varandra. Detta är en viktig förutsättning för att den gemensamma kampen för urfolkets rättigheter ska drivas vidare.

Den ekologiska hållbarheten förstärks också genom projektet. Några viktiga syften med korgarna är att förhindra användandet av gifter och kemiska bekämpningsmedel i naturen, att erbjuda hälsosamma råvaror till ett bra pris och att höja efterfrågan av ekologiska produkter.

Korgarna är ett bra exempel på ett lokalt initiativ som bidrar till förändring. Idén har spridit sig till flera olika provinser i Ecuador. Genom mina pass ville jag förmedla vikten av att organisera sig kring ett gemensamt mål. Jag ville visa på att varje individ på lokal nivå kan bidra, om än bara litegrann, till den globala förändring som krävs i världen. Vi behöver ett ljusare 2017, och genom korgarna bidrar småjordbrukarna i RESSAK på sitt sätt. Bidra du också.

 

För att få veta mer om projektet kan du läsa här.

 

Medlemmar i RESSAK under workshop i Cayambe

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

5 × 2 =