Anna Strannegård

Kickstart i Videdal

Under måndagen cyklar jag längs vägen med google maps i högsta hugg på mobilen. Jag är inbjuden till Videdalsskolan för att kickstarta niondeklassernas tema ”global orättvisa”. Till slut hittar jag fram och hittar till klassrum nummer 23 där jag under två dagar ska hålla pass för tre klasser med sammanlagt 75 elever.

Passen börjar med att jag berättar om hur Sida arbetar och varför det kan vara positivt för oss i Sverige att ha utvecklingssamarbete med andra länder. De flesta av er hade inte hört så mycket om Sida innan, men ni hade koll på många av de organisationer som biståndspengar fördelas till.

Efter det hoppar vi in i värderingsövningen termometern. Ganska snabbt märker jag att ni elever på Videdalsskolan tänker och reflekterar mycket över mina påståenden. När jag bad er ta ställning till ”Jag har varit i ett fattigt land”, var det många som sa att ”det beror ju på hur man definierar fattigt”. Ni kommenterade också att det kan vara många fattiga människor men att landets styre kanske tar alla pengar, då är landet rikt men invånarna fattiga.

Ett exempel på ett land där många invånare är fattiga är Indien, där var jag på utlandspraktik så jag berättade lite med hjälp av er hur det är där. Ni kunde en massa om Indien! Till exempel att det finns många religioner, att det har varit ett brittisk koloni och att det var Gandhi som ledde kampen om självstyre.

Vi avslutade passet med en frågesport och ni blev alla ganska förvånade över de rätta svaren. Kom ihåg att världen faktiskt blir bättre och att alla, även ungdomar, kan göra skillnad!

Tack för att jag fick komma till er!

Under passet använde jag mig av:

www.gapminder.org

www.livetslotteri.se

www.worldmapper.org

bild 2(2)

Klass 9a

bild 1(2)

Klass 9b

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

20 + 19 =