Amanda Sonesson

”Jag är inte fri så länge någon annan kvinna är ofri – även om hennes bojor skiljer sig från mina”

Nursuluu, Nargiza och jag efter 8:e mars demonstrationen

”När jag påpekar mina rättigheter och säger att jag är tjej och att jag också har rättigheter svarar de ”du är ingen bra tjej, du är ju feminist”. Citatet kommer från en intervju som jag gjorde förra året med anledning av Internationella kvinnodagen. Mina intervjuobjekt var två av de modigaste och coolaste tjejerna jag någonsin mött – Nargiza och Nursuluu, som med hjälp av ”Novi Ritm” – organisationen jag praktiserade på, arrangerade och genomförde Osjs (Kirgizistans andra största stad) första 8:e mars demonstration.

Med tanke på att det är internationella kvinnodagen imorgon, vill jag passa på att lyfta fram de fantastiska jobb som Novi Ritm gör – speciellt för att förbättra unga kvinnors situation i Kirgizistan.

Här är ett utdrag från intervjun jag gjorde med Nargiza och Nursuluu. Följt av en kort uppdatering från Novi Ritm om vad som händer i Osj i år, samt varför det är viktigt – inte minst med tanke på de globala målen – att kampen för jämställdhet och kvinnors rättigheter fortsätter att spridas och fördjupas världen över.

Hur kom ni på idén att ordna en marsch?

Nargiza: Det var faktiskt min idé. Jag har sett filmer om kvinnor och hur de organiserar demonstrationer och jag ville göra samma sak. Så jag frågade Saltanat (anställd på Novi Ritm) och hon sa ja – så vi gjorde det!

Nursuluu: Ja, Nargiza sa till mig att vi borde arrangera något för 8:e mars eftersom vår grupp jobbar med jämställdhet. Så vi började fundera på olika idéer. Vi bestämde att vi inte bara ville ordna en marsch, utan även berätta om 8:e mars historia, för deltagarna men också för folk som bor i Osj.

Vad tror ni är anledningen till att det inte har organiserats en 8:e mars demonstration i Osj förut?

Nargiza: Jag tror att folk saknar tillräckligt med kunskap om feminism och jämställdhet, och att de är rädda för staten.

Nursuluu: Ja, jag tror också att kirgiziska tjejer är rädda för samhället, vad andra ska tycka. I Osj vill ingen höra på om sånt som jämställhet. Män här tycker att de står över kvinnorna – och tidigare kunde kvinnor inte arrangera marscher för att de var rädda.

 Vad betyder Internationella kvinnodagen för er?

Nargiza: Det är ett tillfälle för kvinnor att kämpa för sina rättigheter och säga att de vill och ska vara jämställda med män. Vår generation bär vidare tidigare generationers idéer och vi håller på att bli mer professionella.

Vad betyder det att var kvinna?

Nursuluu: En kvinna är en människa. Hon är stark och kan göra vad som helst i livet. Hon kan bli president och ledare. Precis som män kan hon göra allt, vad som helst.

Vilka problem ser ni i Kirgizistan idag och som påverkar unga kvinnor?

Nursuluu: Jag vet inte hur det är i resten av landet, men jag vet hur det är i Osj eftersom jag växt upp och bor här. Mina klasskamrater tycker att män ska bestämma allting i hushållet och att de ska vara ledare. Även min ex-pojkvän och hans vänner tycker att kvinnor står under männen. Jag gillar det inte med det är ett problem i Osj.

Nargiza: Våld i nära relationer och att män använder fula ord mot kvinnor. Männen här brukar säga saker som ”du är kvinna, du borde stanna hemma”.

Skulle ni vilja se fler män som deltar under Internationella kvinnodagen?

Nargiza: Ja, om vi får flera killar som är feminister så kan de visa för andra vad det betyder. Vi skulle kunna gå samman och stötta varandra. Det vore intressant.

Nursuluu: Ja, det borde vara jämlikt. Män borde delta på 8:e mars och de borde känna till historien. De borde inte ge presenter en dag för att sedan slå kvinnor alla andra dagar. De borde veta allt som vi vet, att kvinnor och män är jämställda. De borde respektera tjejer som de respekterar varandra!

Samling på Novi Ritms kontor innan marschen

När jag hör av mig till Novi Ritm igen för att se hur det gått med årets planer inför 8:e mars får jag prata med Cholpon och Aidana, som tillsammans med Novi Ritms anställda, Saltanat organiserat och förberett inför årets demonstration.

När jag frågar vad det tar med sig från förra årets evenemang, svarar Cholpon att hon känner sig väldigt glad över att ha deltagit i marschen förra året och att hon redan då lovade sig själv att hon skulle vara en av arrangörerna i år. De har förberett banderoller och skyltar och kommer att vandra en tre kilometer lång sträcka: från Novi Ritms kontor till stadsbiblioteket, skanderades slagord som ”Jag är emot våld mot kvinnor”. I biblioteket har det arrangerat en utställning med olika bilder och serieteckningar som illustrerar ojämlikheten mellan kvinnor och män i Kirgizistan. De erbjuder även en självförsvarsklass, samt aerobics för alla deltagare.

När jag frågar om de har lyckats få fler män att delta i årets marsch, svarar Aidana att de i år har bjudit in mer folk och att när de gjort reklam för eventet försökt göra det så inkluderande och brett som möjligt, så att inte bara tjejer ska delta. Saltanat berättar att de överlag lyckats attrahera fler killar till organisationen – som i sig jobbar med olika aspekter av ungas demokratiska rättigheter, och alltså inte bara med unga kvinnors rättigheter.

Slutligen frågar jag om de har något som de vill säga till en svensk publik, om Internationella kvinnodagen och om Kirgizistan. Cholpon svarar raskt att hon vill hälsa att tjejer i Kirgizistan jobbar hårt för att det kirgiziska samhället ska bli mer jämställt. Hon hoppas att om 20 år så kommer Kirgizistan vara på samma nivå som Sverige. Aidana fyller i att hon läst om hur en jobbar med jämställdhet i Sverige och att hon tycker att Kirgizistan ska sträva efter att bli mer som Sverige vad gäller män och kvinnors lika rättigheter.

Slagord och plakat. Här vandrar vi genom Osj

Sverige må på sätt och vis vara en förebild vad gäller jämställdhet och lika rättigheter. Detta betyder inte att Sverige är perfekt. Det är också därför vi har antagit och jobbar med de globala målen. Det spelar ingen roll om du är från Helsingborg eller Osj, jämställdhet mellan könen är något som alla samhällen, så väl som individer, måste jobba med – det är en förutsättning för hållbar och fredlig utveckling! Rubrikcitatet från Audre Lorde i början av texten åskådliggör detta på ett utmärkt sätt; mina problem må inte vara identiska med de problem som kvinnorna i Osj, London eller Dar es Salaam tampas med men jag är inte fri förrän de också är fria.

En viktig aspekt som detta citat dock inte belyser är att vi måste få med männen i kampen. Det måste bli tydligt att vi inte kommer att nå någon riktig förändring om vi inte lyckas förändra de sociala normer och sedvänjor som sanktionerar ojämställdhet, diskriminering och våld mot kvinnor. Makthavare måste också ta sitt ansvar och bereda plats åt kvinnor på alla beslutsnivåer i det politisk, ekonomiska och offentliga livet.

För att lyckas med detta måste män och pojkar ges möjlighet att reflektera över – och ändra sina beteende. Välståndet i samhället kommer att öka då kvinnor och flickor kan bidrar på lika villkor som män och pojkar. Dock är det här något som vi bara kan uppnå om vi samarbetar oavsett kön, klass och nationsgränser.

En av stencilerna som volontärer på Novi Ritm gjort och som visas upp under 8.e mars. ”Брат” betyder ”bror” på ryska.

Vill du läsa mer om de globala målen och hur vi ska uppnå jämställda samhällen kan du göra det här. 

Här är även en länk till Centralasiengruppernas hemsida och den ursprungliga intervjun med Nargiza och Nursuluu.

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

1 × 5 =