Linda Strandenhed

Intressanta samtal hos Naturskyddsföreningen i Huddinge

SNF Huddinge, Folkets Hus

Tisdag den 17 Mars 2015 mötte jag Naturskyddsföreningen i Huddinge. Jag fick äran att föreläsa för dem i samband med deras årsmöte på Folkets Hus. Det märktes verkligen att det här är en intresserad och insatt publik.

Jag lyfte lite frågor kring läget i världen idag. Folk får bättre hälsa, fler får tillgång till utbildning. Det är en fantastisk utveckling som påverkar många, många människors liv till det bättre. Samtidigt ökar klyftorna mellan de som har och de som inte har. Vi lever på kapitalet när det gäller planetens tillgångar. Vi vet att vi håller på att förstöra både vår egen och andra arters livsmiljö. Därför behövs satsningar på förändringsarbete som hjälper människor ur fattigdom och ger dem möjligheter att förbättra sina liv och miljön. Det ekologiska odlingsprojektet som jag arbetade med i Nepal är ett bra exempel på att det är möjligt.

Jag berättade mer om projektet, hur det fungerar, vad bönderna som deltar tycker om projektet och vad det har gett dem. Jag berättade också om de utmaningar som projektet står inför och anledningar till varför jag tror att det fungerar så bra som det gör.

Ni hade väldigt många intressanta och kloka frågor, tankar och reflektioner.

Ni tog bland annat upp hur viktigt det är att vi människor från olika länder kan lära oss av varandra. Det är inte så att vi ska åka ut till resten av världen och berätta för dem vad de ska göra, utan tvärtom att vi kan lära oss minst lika mycket av andra som de kan lära av oss. (Jag kan verkligen skriva under på det – det ekologiska odlingsprojektet i Nepal är ett projekt som till största delen drivs av bybor i byn Pragatinagar för sig själva och varandra. Jag har lärt mig så mycket mer av dem än vad de någonsin kunde lära sig av mig.)

Några av er lyfte också frågan om omställning i Sverige. Att ställa om till ett helt eller delvis fossilfritt samhälle är en stor utmaning och kräver många småskaliga projekt – till exempel lokala odlingsprojekt. Ekologiska odlingsprojekt som det i Nepal är inte något som bara fungerar långt borta, på exotiskt annorlunda platser, utan också något som vi kan ha nytta av här och nu.

Det var väldigt roligt att få komma och besöka er. Jag blev väldigt glad över den fina diskussionen. (Några av er kommenterade att jag hade en snygg presentation – det blev jag också glad för!) Tack så mycket!

Naturskyddsföreningen i Huddinge arbetar bland annat med att skydda lokala naturvärden (det finns bland annat bergcikada i Huddinge) och med att hjälpa människor att upptäcka sin närmiljö.

Stort lycka till med ert viktiga arbete!

Mer information

Gapminder.org

Where Children Sleep – konstprojekt av James Mollison (Mer info här.)

WWF: Living Planet Report (Svenska) – om ekologiskt fotavtryck och biologisk mångfald.

Paul Milbourne (2012) Everyday (in)justices and ordinary
environmentalisms: community gardening in disadvantaged urban neighbourhoods, Local
Environment: The International Journal of Justice and Sustainability, 17:9, 943-957,
http://dx.doi.org/10.1080/13549839.2011.607158

1 kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

5 × 2 =