Jonna Wiklund

Inspiration i novembermörkret

Det ska erkännas att jag när klockan ringde i söndags morse hade lite svårt att ta mig upp ur sängen och ut i kylan för att bege mig mot dagens pass med Svenska kyrkans unga. Jag hade blivit inbjuden att hålla ett pass som en del i en utbildningshelg där deltagarna var engagerade i utvecklingsfrågor, bland annat som Ageravolontärer. Efter att ha besökt ett helt gäng gymnasieklasser tidigare under hösten kändes det både kul och lite nervöst att prata inför en så insatt och erfaren grupp. Väl på plats försvann snabbt både trötthet och nervositet efter ett varmt mottagande och en kopp kaffe.

Passet handlade om de stora utmaningar världen står inför rörande hållbart jordbruk och säker tillgång till mat för alla, och vi pratade mycket om livsmedelssäkerhet och klimatanpassning för småskaliga bönder. Jag visade exempel från hur en organisation i södra Indien jobbar med frågorna. Tack vare massor av smarta frågor och gruppens egna erfarenheter blev diskussionerna under passet minst lika givande för mig som för deltagarna! Det är alltid lika intressant att se exempel på hur de problem och utmaningar som småskaliga bönder världen över möter har stora likheter, medan lösningarna ofta är innovativa och kan se väldigt olika ut beroende på de lokala förutsättningarna.

Samodling ät en metod för hållbart jordbruk

Samodling är en metod för hållbart jordbruk

Jag lämnade Ageravolontärerna fylld av hopp, delvis för att det finns så många smarta sätt att möta klimatförändringarna och säkra tillgången till mat på. Men också för att det finns massor av kunniga och engagerade människor som vill vara en del av att hitta och sprida de lösningarna. Att få hålla pass med några av dem var verkligen inspirerande. Stort tack till alla grymma deltagare som förgyllde en kall novembersöndag!

Om ni vill veta mer om Ageravolontärerna kan ni läsa deras blogg här.

Jonna Wiklund

Sida Alumni

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

15 − tre =