Hur långt kan man gå i någon annans skor?

Återigen hade jag äran att besöka Västerhöjdsgymnasiet i Skövde, och den här gången för en hel dag med inte mindre än fyra elevgrupper från vård och omsorgsprogrammets sista år på menyn. De flesta av er fick under övningen för dagen ”ett steg fram” fantisera och fundera över hur det skulle kunna vara att heta någonting annat, bo någon annanstans och att leva under andra förutsättningar, att vara en annan människa helt enkelt. Poängen med övningen var att reflektera över hur människors möjligheter och rättigheter att leva som de vill skiljer sig åt från land till land.

Ni var flera som tyckte att övningen var svår, för hur ska man liksom veta om man ska ta ett steg fram eller stå kvar när man inte vet så mycket om landet som man låtsas tillhöra, eller kanske vara på flykt ifrån? Och ni var flera som tyckte att det som stod på era små lappar kändes svårtolkat eller rent av motsägelsefullt.  En av er som gick på ungefär hälften av mina påståenden frågade sig efteråt: ”Jag bor på Kuba och jag är vuxen och frisk och har hög utbildning, men jag får inget jobb. Jag fattar ingenting!”. Någon annan, (som nådde ända fram till väggen bakom den stora duken som min Powerpoint-presentation lös uppå) hävdade efteråt att ”mina föräldrar är från Burma men jag föddes ju i Sverige, så jag gick helt enkelt på varje steg”. Denna kommentar följdes av en hel del frågor och åsikter från er andra elever angående huruvida det verkligen räcker att vara född i Sverige för att man ska kunna dra fördel av de möjligheter och rättigheter som de flesta utav oss här upplever att vi har.

Om övningen kändes svår är det bara ett bevis på att ni tog den på allvar, för det är ofta svårt att leva sig in i någon annan människas liv, vare sig den är påhittad eller inte. Men jag tror att det är viktigt att man försöker göra detta emellanåt. Bra jobbat!

Jag brukar alltid fråga vad som dyker upp i huvudet när man hör om landet Guatemala, vad man liksom associerar med det här landet, och ni delade med er av en hel del annorlunda associationer och tankar såsom ”stora hattar” och ”guacamole”. En av er undrade om det stämmer att Guatemala  ”är ett land som ägs av folket?”, och efter en kortare diskussion visade det sig att du hade uppfattningen att vissa människor i Guatemala  – de rika – äger de största delarna av landets tillgångar. Jag bekräftade att du inte var fel ute, Guatemala lider nämligen av extremt stor korruption och ekonomisk orättvisa.

En annan av er berättade att du trodde att människorna i Guatemala ”lever ute på gatan” och ”dricker av regnvattnet”. Jag berättade då att det stämmer att det finns människor som lever på gatan, men att de flesta guatemalaner trots allt har någon form av tak över huvudet. På den jordbruksbaserade landsbygden till exempel, (den delen av Guatemala där fattigdomen oftast är som allra värst), bor de flesta människorna i relativt små trä eller betonghus av varierande kvalité. Och de flesta människorna, i städerna såväl som ute på landsbygden, har tillgång till rent vatten även om Guatemala är långt ifrån att ha ett lika tryggt och effektivt vattensystem som vi har här i Sverige.

Slutligen ett stort grattis till gruppen ”Team no fear” som tog hem quizet. Ni var med era 6 av 8 möjliga rätt bäst av de totalt 16 grupper som deltog i quizet under dagen. Mycket well done! Och ett stort Tack till er alla fina elever och lärare på Västerhöjdsgymnasiets vård och omsorgsprogram för en mycket trevlig och berikande dag. Lycka till med det sista på terminen och ha en härlig sommar!

bild 1 västerhöjd V&O bild 2 Västerhöjd V&O Bild 3 Västerhöjd V&O

Robin

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

arton − 8 =