Gör vi för lite?

Tollare

Så här vackert är det på Tollare Folkhögskola.

I dag har jag träffat en klass otroligt trevliga och smarta elever på Tollare Folkhögskolas journalistprogram. Jag blev inbjuden för att dels prata om fattigdom, utveckling och bistånd, dels om min fältstudie i journalistik och hur det är att jobba som journalist.

Ett av de påståenden jag brukar ge eleverna i värderingsövningen Heta stolen är ”Jag kan göra världen bättre”. De allra flesta brukar ställa sig upp och visa att de håller med, men i dag uppstod en intressant diskussion inte mellan dem som satt och de som stod, utan mellan dem som stod upp. Med exempel som att le till någon på bussen, källsortera eller panta burkar menade en av eleverna att det finns en risk att vi vaggas in i tron att vi gör tillräckligt, att våra små dagliga ansträngningar skulle vara nog, när de i själva verket inte gör så stor skillnad som vi kanske tror. Eleven som argumenterade för det här menade i stället att vi måste bli bättre på att gå ihop och samarbeta för att verkligen kunna göra skillnad. För att verkligen kunna förändra till det bättre. Även om jag inte tror att de små vardagliga insatserna är bortkastade kanske det kan vara något att tänka på? Kanske borde vi arbeta mer tillsammans?

Ett annat påstående i samma övning var ”Jag har varit i ett fattigt land”. Också ett påstående där många av eleverna ställde sig upp. En elev ställde sig upp och berättade om en bok hon läst som heter ”Den vite mannen”. Den handlar om en Söderhavshövdning som i början på seklet reste runt i Europa och sedan skrev ner sina intryck. Hans bild var att vi européer är fattiga för att vi är slavar under både klockan och våra pengar. En intressant och lite mer filosofisk tolkning av begreppet fattigdom som inte belyses så ofta. För visst handlar fattigdom om mycket mer än de saker vi har och hur mycket pengar vi tjänar.

Tusen tack till er elever på Tollare Folkhögskola som jag fick chansen att träffa i dag. Tveka inte att höra av er om ni har några funderingar kring bistånd, journalistik eller något annat.
Hälsningar //Åsa

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

5 × 5 =