Mia Söllwander

Gör som jag och boka en alumn!

Jag är Sida alumn men jag jobbar också som högstadielärare i engelska och moderna språk på Sandeplanskolan i Höllviken. I fredags bjöd jag in en av mina alumnkollegor Rebecca för att prata med mina tre sjundeklasser i engelska. Det var fantastiskt att lyssna på hur eleverna resonerade och diskuterade mänskliga rättigheter och jag är fortfarande helt upprymd över vad jag fick uppleva tillsammans med dem.

Resonemang som följer på frasen ”Jag är inte rasist men” + valfritt argument som kränker en mänsklig rättighet för en viss samhällsgrupp är allt för vanliga. När Rebeccas var på besök i fredags fick eleverna i grupper testa att välja bort mänskliga rättigheter från ett fiktivt land och sedan fundera över vilka konsekvenser det skulle få för landet. I alla tre klasserna kom eleverna efter en stunds resonerande fram till slutsatsen att det inte går att välja och vraka bland de mänskliga rättigheterna. De hänger ihop och går inte heller att bortse från om man som individ vill stå upp för alla människors lika värde.

Efter lektionen sökte en elev upp mig i lärarrummet
för att berätta att han insett att hans uttalande ”det går ju inte att ta in hur många som helst” inte gick ihop med det faktum att han faktiskt vill stå upp för att alla ska ha rätt att söka skydd vid behov. Han ville be om ursäkt för han insåg att han kunde kränka några av sina klasskamrater genom att säga så. Då fick jag gåshud!

I uppdraget som lärare ska vi ”förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna”(Lgr11). I djungeln av kunskapskrav som måste hinnas med under en termin kan det vara lätt att glömma bort hur viktigt det är att prata om de stora och övergripande frågorna med våra elever. För helt ärligt så är väl det allra viktigaste att de tillslut ska komma ut på andra sidan som goda samhällsmedborgare, som med respekt för de mänskliga rättigheterna kan delta i samhället?

Det kan låta som en floskel men i fredags fick jag hopp om framtiden. Jag är glad att det är mina elever och deras generation som ska fortsätta bygga samhället. Men det är vi, lärare och andra vuxna, som måste hjälpas åt att forma dem. Vi lärare som träffar den här generationen varje dag har en enorm möjlighet att lyckas påverka. Att boka en alumn till ditt klassrum är ett sätt som jag, i egenskap av lärare, tycker alla lärare borde göra. Det kommer i alla fall jag fortsätta göra under hela min lärarkarriär.

Så boka en alumn nu!

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

tio − nio =