Nazli Pirayehgar

Givande Sida Alumni Återträff!

För tredje gången har årets Sida Alumner träffats för utbildning på Sidakontoret i Stockholm den 16-17 september. I januari hölls grundutbildningen inför att alumnerna skulle inleda sitt föreläsande och nu, liksom vid andra tillfället i april, var det dags för vidareutbildning.

Mikael Botnén Diamant dirigerade med mjuka vingslag och rutinerade föreläsare som Alex Mugai (f.d Sida Partnership Forum) och Maria-Pia Cabero från Expo stod för orkestern. Alex målade upp ett historiskt perspektiv av hur världen sedan 1500-talet delats upp i rika och fattiga delar genom kolonialism och han nyanserade därefter biståndets baksidor. Maria-Pia skildrade hur Expo arbetar och gav en bild av hur högerextremismen ser ut i Sverige och i världen och om hur den uppstår. Hon visade på vikten av att ta samtalet och att öppet (be)möta dessa åsikter.

Två av alumnerna, Elin Jacobsen Rydstedt och Josef Ingvarsson, höll även ett inspirationspass där de delade med sig av sina knep och erfarenheter från föreläsningar de har hållit.

På första dagen av återträffen hölls det workshops där alumnerna fick välja mellan ett av fyra ämnen; Jämställdhet, Demokrati-Mänskliga rättigheter, Miljö & Klimat eller Hälsa. Därefter fick alumnerna möjligheten att diskutera det valda ämnet i mindre grupper tillsammans med Sidas experter på området.

På fredagen besöktes även Sida av nobelpristagaren Joseph Stiglitz och alumnerna fick chansen att delta under hans seminarium, som inleddes av Charlotte Petri Gornitzka, Sidas generaldirektör.

Förutom intressanta seminarier och workshops bestod dessa två dagar även av mycket gott skratt, trevligt nätverkande, utbyte av erfarenheter och givande diskussioner om bistånd – med andra ord – ett utmärkt forum att träffa nya människor som delar ett engagemang för utvecklingsfrågor, trots helt olika bakgrunder.

pic-jointer

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

ett × 3 =