Fungerar det verkligen med bistånd?

Igår föreläste jag på Malmö Högskola som också är den skola jag gick på under fyra år. Jättekul att vara tillbaka och träffa en del lärare som man har haft i så många år.
Jag föreläste för två grupper. Den ena på förmiddagen och den andra på eftermiddagen.
Båda grupper är första-års studenter som läser kandidatprogrammet i Internationella Relationer. Jag varvade föreläsningen med en hel del övningar för att få igång reflektionerna kring utvecklingsfrågor.
Det var många intressanta tankar som kom fram, speciellt kritiska tankar kring det internationella systemet och bistånd. Det var många frågeställningar som: Fungerar det verkligen med bistånd? Ger vi inte bara bistånd för att hålla fattiga människor på en kontrollerbar nivå? osv. Detta gav i sin tur upphov till intressanta diskussioner kring bistånd och utveckling.

Det var en student som nämnde problematiken med internationella företag som inte behöver följa några regler på den internationella arenan och därmed står i vägen för internationellt biståndsarbete. Jag tycker att båda grupper var fantastiskt duktiga på att se på olika frågor kritiskt och ser att många av dem har stora ambitioner inom ämnet.

Även om många var kritiska till bistånd så tror jag ändå att vi var överens om att det faktiskt finns konkreta positiva effekter av bistånd och att man till och med (i det lilla) kan påverka på egen hand. Båda grupper var mycket trevliga och imorgon kör jag på igen med två föreläsningar för de internationella studenterna på Malmö Högskola. Ska bli kul!

/Rudy

GetAttachment.aspx

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

fem × 1 =