Karl Jonsson

Från Smokey Mountain till Hills of Grace

I Filippinerna växer alltför många barn upp med att arbeta istället för att gå i skolan. I utkanten av huvudstaden Manila finns gigantiska avfallsberg. Här bor familjer som ibland inte har någon annan försörjning än att arbeta som sopletare. Här är full aktivitet långt in på nätterna. Att gå i grundskola i Filippinerna kostar ingenting, men härifrån är det så långt till skolan att barnen inte kan ta sig dit. Istället får de hjälpa familjen genom att jobba på soptippen. En av dessa soptippar kallas för Smokey Mountain. Namnet kommer sig av att bränder är vanligt på soptippen och röken blir kraftig. Här består marken en går på till lika stor del av nedtrampade sopor som av jord och grus. Jag var här under hösten och vintern 2013 när jag volontärarbetade med en organisation med projekt som har särskilt fokus på barn och utsatta kvinnor. Bland mina uppgifter ingick bland annat att hjälpa till administrativt i en barnby och där träffade jag en person som ingav lite hopp trots eländet på sopberget.

Sopbilarna tömmer avfallet och människor ger sig ut för att leta efter det som kan vara användbart för dem själva eller att sälja vidare.

Sopbilarna tömmer avfallet och människor ger sig ut för att leta efter det som kan vara användbart för dem själva eller går att sälja vidare.

En så kallad Junk Shop. Hittar de som letar sopor någon användbart säljs det här. Det är ofta metallskrot och säckar.

En så kallad Junk Shop. Hittar de som letar sopor något användbart säljs det här. Det är ofta metallskrot och plastsäckar.

Ronnie är en av dem som vuxit upp på sopberget. Han lyckades bryta mönstret och ta sig ur fattigdomen. Idag är han vuxen och jobbar i en barnby i Manila som heter Hills of Grace. Det är en grönskande park med fruktträd, bäckar och vattenfall. Hills of Grace och Smokey Mountain är som skilda världar, trots att de ligger i samma stad. Nu har Ronnie ansvar för barn som ingen kan ta hand om och ger dem en bättre chans i livet, med skola istället för arbete och trygghet istället för osäkerhet. Barnbyn lever av donationer från företag, privatpersoner och föreningar i bland annat Sverige. Personalen här är dock inte svenskar, utan som i Ronnies fall filippiner. Det är en viktig faktor i ett långsiktigt arbete för utveckling i Filippinerna. Det måste vara de själva som äger frågan, inte vad vi i Sverige ett halvt jordklot bort tror och tycker är bäst för människor vi aldrig har träffat.

Hälsningar

Karl

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

11 + åtta =