Linda Strandenhed

Föreläsning på slottet

Ekebyhov Slott

I söndags tog jag buss och tunnelbana genom Stockholm, över solglittrande vatten, förbi Drottningholms slott och ut på lantliga Ekerö för att hålla den pampigaste föreläsningen hittills under mitt år som föreläsare för Sida Alumni.

Mälaröarnas Naturskyddsförening bjöd in mig för att föreläsa i samband med deras årliga julfika. En vänlig kvinna vid busshållplatsen pekade ut den mest pittoreska vägen, så jag gick genom slottsparken fram till Ekebyhovs slott. Jag fick ett mycket varmt välkomnande av medlemmarna, som bjöd på hembakad sockerkaka, rulltårta med rosenkvittensylt, egenodlade päron och en hel del andra godsaker.

Moss och lavutställningFörutom fika kunde gästerna också njuta av en utställning av olika mossor och lavar. Väldigt roligt att se vilken fascinerande artrikedom som finns.

Många fikabesökare kom också för att lyssna på mitt föredrag i en vackert dekorerad 1600-talssal, med blåmålade väggar och stuckatur i taket. Jag pratade om miljörättvisa och berättade om det ekologiska odlingsprojektet som jag arbetade med i Nepal. Det var en intresserad publik, som ställde många kloka frågor.

Bland annat fick jag frågan om vad jag tycker att vi kan lära oss av det ekologiska odlingsprojektet och av organisationen JGWICO som jag arbetade med. Det är en mycket bra fråga! I odlingsprojektet jag arbetade med odlade deltagarna tillsammans och fick chansen att öva sig på att samarbeta, organisera sig och lösa problem ihop. Jag tror att den här typen av gemensamt engagemang och gemensam organisering är väldigt viktig. I Sverige har vi en unik föreningstradition, men det börjar bli svårt för många föreningar att rekrytera unga och att få nya medlemmar. Jag tror att vi behöver slå vakt om vårt föreningsliv.

En annan lärdom som jag tycker att vi ska ta med oss är att medlemmarna i projektet hade stor möjlighet att påverka hur de skulle arbeta och vilka regler som skulle gälla för de olika odlingsgrupperna. Jag tror att det är viktigt att låta människor få ta ansvar och få möjlighet att påverka sina egna liv, både på små och stora sätt.

Till sist tycker jag att det är väldigt hoppfullt att veta att det går att göra projekt som både gör livet bättre för människor och samtidigt gör något bra för miljön. Det hoppet tycker jag också är något som vi bör ta med oss.

Jag vill säga tack så mycket till Mälaröarnas Naturskyddsförening för att jag fick komma till er. Stort lycka till med ert viktiga arbete!

Skogsväg

Mer information
Film om miljörättvisa: http://www.ted.com/talks/majora_carter_s_tale_of_urban_renewal?language=en
Konstprojekt, Where children sleep: http://jamesmollison.com/books/where-children-sleep/
och http://www.today.com/slideshow/today/where-children-sleep-a-moving-look-at-what-kids-have–and-lack-44077710
Om ekologiskt fotavtryck och biologisk mångfald: http://www.wwf.se/source.php/1579928/Living-Planet-Report-2014-WWF-svensk-sammanfattning.pdf 
och http://www.wwf.se/source.php/1603325/Living_Blue_Planet_Report.pdf

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

två × 5 =