Malin Persson

Det största hotet mot svenska medier

Förra helgen var det MR-dagarna i Malmö. Det innebär enormt mycket människor från ideella sektorn som samlas för att byta erfarenheter, dela med sig till allmänheten och tycka till i panelsamtal på olika seminarier. Ena seminariet som jag var på handlade om medier och censur i Europa och slutsatsen jag lämnade salen med vad att det största hotet mot svenska medier idag inte är potentiella lagar och officiella restriktioner, utan snarare alla människor som omgetts av en filterbubbla av åsikter på sociala medier och som sedan kräver att traditionella medier ska bekräfta den världsbilden.

Faran med filterbubblor är något jag riktigt längtar efter att prata om på fredag med en klass på Fridegårdsgymnasiet! Tillsammans ska jag och eleverna nämligen titta på censurer, källkritik och världsbilder. Mina favoritämnen! Planen är att vi ska göra det i ett workshop-format som jag också kört med andra klasser tidigare, där eleverna får en rad olika påståenden och där de gruppvis ska diskutera om påståendena är sanna eller inte. Det här är en perfekt övning för den som vill kunna baka ihop ämnen som svenska och samhällskunskap, jag och eleverna pratar nämligen om allt från specifika händelser som rör utveckling lokalt och globalt till hur små ord i en mening kan ändra allt och göra ett påstående sant men med en twist. Plus att det blir en skön blandning av allvar och skratt.

Tidigare när jag har gjort denna övning har jag och eleverna till sist alltid landat i en härlig Hans Rosling-anda om att det är viktigt att ta ansvar för att basera sin världsbild på mer än det som är på nyheterna. Men på fredag kommer de också att få en extra push att basera världsbilden på mer än det som sker i ens filterbubbla på sociala medier.

Tills dess peppar jag mig själv med just Hans Rosling och hans fantastiska skosula, det här blir liksom aldrig gammalt. ENJOY!

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

4 × 2 =