Demokratifrågor och realism

Sist jag var i Trelleborg  skulle jag vara med i andra deltävlingen i UKM. Det är ca 8 år sedan nu. För ett par veckor sedan fick jag en förfrågan om att komma till Trelleborg och föreläsa för en grupp gymnasieelever. Så det var kul att vara tillbaka!

Igår åkte jag alltså och föreläste för en grupp på ca 18 elever, 2:or och 3:or som läser samhälle. Läraren Andreas undervisar i olika ämnen som till exempel internationella relationer och eleverna håller just nu på att läsa om olika internationella organisationer. Perfekt! tänkte jag det är ju precis det jag har skrivit min uppsats om. Så föreläsningen varvades med en del reflektionsövningar. Vi började med den klassiska termometerövningen som jag tycker så mycket om. Fick dock ändra den lite grann eftersom att klassrummet var för litet för att kunna röra sig så mycket så vi körde handuppräckning på ”varmt” eller ”kallt”. Handen upp för varmt och handen nere för kallt. Funkade jättebra!

Första halvan pratade vi generellt om Sidas arbete, fattigdom och en övning relaterat till milleniemålen. Eleverna fick diskutera målen och punkta upp de som de tyckte var allra viktigast samt även lägga till något om de ville.  Under den andra halvan pratade jag om min MFS i Ghana och demokratifrågor.

Många av er som deltog i föreläsningen tyckte att utbildning var det allra viktigaste och det kan jag verkligen förstå. För med hjälp av utbildning kan vi faktiskt bekämpa många av de mål som FN har satt ut. Sedan var det även någon som tyckte att vi skulle jobba mer på den ekonomiska sidan genom att förbättra handelsrelationer och skuldavskrivningar. Vi kom även in på realism och detta med det s.k. egenintresset som många menar står i vägen för utveckling.

bild 1

En viktig grej som nämndes var att för att alla människor på jorden ska leva lika så måste vi i den välmående världen förändra vår levnadsstandard. Frågan är då: Är vi villiga att göra det?

Det var otroligt kul och berikande att få träffa unga elever som har så många olika lösningar och tankar kring våra världsproblem. Framtidens generalsekreterare för FN kanske finns på just Söderslättsgymnasiet. Vem vet? 🙂

Nästa vecka föreläser jag på Globala Skolan i Kristianstad. Stay tuned!

bild 2

bild 3En liten kompis jag träffade på skolområdet efter föreläsningen 🙂

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

två × fyra =