Byggkillar på PEABskolan får veta om Sida och svenskt bistånd!

Igår fick jag och Louise äran att besöka Peabskolan, granne med mobilia. Peabskolan är en liten skola med 100 elever och 10 lärare totalt. Jag kom i kontakt med Åsa Kilden, lärare på Peabskolan under metodfesstivalen på Orkanen. Vi var på samma workshop – och vi tog tillfället att utbyta kontaktuppgifter. Killarna på Peabskolan har under vårterminen haft bland annat temat miljö och hållbar utveckling i undervisningen. Det passade därför extra bra att vi fick komma och avrunda temat med frågor kring global utveckling, Sida och svenskt bistånd.

Vi körde igång med föreläsning, diskussion och värderingsövning kl 09.20 med första klassen. Sedan följde 2 föreläsningar till, med lunch emellan, som vi blev bjudna på av Peabskolans trevliga lärare. Alla klasser var 1:or, 15 killar i varje, vilket vi kunde konstatera är en bra ålder/målgrupp för det syfte sida-alumni har.

Vi testade två olika värderingsövningar, ”termometern” och ”ett steg fram” vilka båda fungerade bra. Det var ett lustigt sammanträffande att några av killarna dessutom kände igen sig i de roller/karaktärer de fick på lappen under ”ett steg fram”. Medans andra, dock hade svårare att sätta sig in i den nya karaktären. I och med att detta vår premiär ute på en skola så fick vi prova oss fram och känna efter vad som funkar bäst etc. Efteråt pratade jag och Louise om att det är viktigt att verkligen fundera över sina egna reaktioner och frågor under värderingsövningar. Att försöka förhålla sig neutral samtidigt som man ska försöka leda in eleverna på ett ”visst tänk”…

Vi visade bilder på, och exempel från de länder där vi gjort våra fältstudier, vilket verkade intressera killarna. Vi avslutade med att prata om utvecklingens drivkrafter, välgörenhetsprojekt där vi själva deltagit, och en diskussion om vad man själv kan göra för att bidra till en lite bättre värld…

Summa sumarium var vi väldigt glada över möjligheten att få komma till Peabskolan, träffa lärarna och eleverna! Vi tackar för det trevliga bemötandet, och en givande dag!

/Jenny Larsson

5 Kommentarer

 1. Åsa Kildén10 maj, 2012 på 21:20

  Hej!

  Och tack jättemycket för att ni kom till vår skola och berättade om SIDA och era erfarenheter. För oss blev det blev en fin avslutning på terminens arbete med projekt Hållbar Utveckling.

  Hälsar Åsa på Peabskolan

  Svara
  • louisemalmqvist14 maj, 2012 på 11:04

   Tack själv Åsa! vi hade en trevlig och givande dag på PEAB-gymnasiet och vi tyckte eleverna var både intresserade och engagerade i det vi gjorde! Är ni intresserade av fler besök till hösten så är ni mycket välkomna att höra av er.

   Mvh,
   Louise Malmqvist

   Svara
 2. Åsa Fagerström14 maj, 2012 på 11:18

  Ser trevligt ut! Bra jobbat!

  Svara
 3. Margareta Wennlund Åkerblom14 maj, 2012 på 13:29

  Utmärkt jobbat – spännande!

  Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

sju − 6 =