Jonna Elofsson Bjesse
Jag kan föreläsa i: Stockholm med omnejd, Uppsala, Gävle, Nyköping, Linköping, Norrköping, Jämtland & Härjedalen.
Landerfarenhet: Fältstudie i Nepal om klimatanpassning bland jordbrukare i Himalaya. Vi tittade på hushållens anpassningsförmåga, inkomster och kvinnornas utsatthet och potential.
Föreläser gärna om:

Jag föreläser gärna om Sida, bistånd och globala utvecklingsfrågor inom områdena klimat, miljö och hållbarhet, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Nepal är ett land som känns väldigt långt borta för medelsvensson. Under mina två månader där träffade jag faktiskt endast två andra svenskar. De flesta av oss skulle nog inte kunna placera ut Nepal på en världskarta. I bästa fall kanske man vet att det är där Mount Everest ligger.

Nepal är så mycket mer än bara Himalaya. Men bergen tar upp en stor del av landet, och klimatförändringarna märks så tydligt där. När jag frågade byborna om de hade märkt förändringar i sina odlingar så blev det väldigt tydligt. Regnet kom inte när det skulle. De var oroliga inför framtiden. Kvinnorna var mest oroliga, för det var oftast de som ansvarade för jordbruket. Och barnen. Och hushållet. Och samtidigt hade de inga egna pengar. Vi besökte två bergsbyar i Himalaya där vi såg helt olika förhållanden för kvinnorna. I den ena byn fanns det ideella kvinnogrupper, som stöttade kvinnorna i jordbruket och erbjöd utbildning och möjligheter.

Nepal räknas som Asiens fattigaste land. Därför hade jag en ganska tydlig bild av att jag skulle få stirra fattigdomen i vitögat. Jag hade en bild av att det skulle finnas tiggande barn på gatorna, smutsiga och osynliga, och att folk skulle kämpa för att överleva. Jag möttes istället av ett folk som var stolta, som levde på jorden och som var glada över det de hade. Nepaleserna är det mest gästvänliga folket jag någonsin mött, och under mina två månader där kände jag mig inte otrygg en enda gång. Jag fick träffa ett par pensionärer som jag intervjuade på platsen där deras hus hade stått innan den stora jordbävningen 2015. De hade inte haft några pengar att bygga upp det igen, så två år senare bodde de i ett pyttelitet plåtskjul precis som många andra Nepaleser gör nu. Ändå bjöd de mig och min kamrat på te.

Boka en föreläsning med mig så berättar jag gärna mer om de två hållbarhetsmål som ligger mig närmast hjärtat; mål nummer 13 – Bekämpa Klimatförändringen, och mål nummer 5 – Jämställdhet. Jag anpassar gärna min föreläsning efter era önskemål och kursplaner så att det passar in och blir roligt, inspirerande och lärorikt att lyssna på.

+46(0) 705 636 915