Amanda Sonesson
Jag kan föreläsa i: Skåne med omnejd, Stockholm och Göteborg.
Landerfarenhet: Praktik på en ungdomsorganisation i Osj, Kirgizistan under våren 2017 med fokus på demokratisering och kvinnors rättigheter, fred och säkerhet.
Föreläser gärna om:

Jag föreläser gärna om Sida, bistånd och globala utvecklingsfrågor med särskild fokus på demokratiutveckling och jämställdhet.

Skulle du kunna placera Uzbekistan på en karta? Vad heter huvudstaden i Kirgizistan? Om du hade ställt de här frågorna till mig för tre år sedan, hade jag inte kunnat ge dig något bra svar.
Om jag ska vara helt ärlig så hade jag nog inte ens kunnat placera något av de här länderna på en karta. Jag tror tyvärr inte att jag är ensam. Så vad beror detta på? Är det helt enkelt så att svenskar generellt saknar intresse för och kunskap om Centralasien? Jag tror det, men framförallt tror jag att det är något som går att ändra på.
2017 fick jag genom Sidas praktikantprogram möjlighet att jobba med unga kvinnors rättigheter och demokratisering i Kirgizistan och nu vill jag ta chansen att dela med mig mina erfarenheter och upplevelser från tiden jag spenderade där, men också om Centralasien som region och varför det är viktigt att prata om.
Jag lyfter även frågor om svenskt biståndsarbete och om de globala utvecklingsmålen. Jag ser det som mitt mål att engagera min omgivning genom diskussion och interaktiv kunskapsinlärning, samt att inspirera andra att ge sig ut i världen, våga vara nyfikna och att omfamna det möjligheter som resor, arbete och studier i utlandet kan erbjuda.