Isabelle Woll Svedén

Trollbinda tonåringar med Powerpoint?

Hökarängsskolan i södra Stockholm en solig dag i april 2017, där Sida alumnen Isabelle Woll Svedén har hållit flera föreläsningar.

Jag har alltid tyckt om att stå på scen. Jag spelade teater som barn och har dansat på scen som tonåring och vuxen. Allt detta var innan jag slog in på en annan bana och började plugga statsvetenskap på Stockholms universitet. Det finns många saker jag kan sakna med mitt tidigare liv, att stå på scen och njuta av en publiks fulla uppmärksamhet är en av dem. När jag ansökte och blev antagen till Sida Alumni satte därför inte scenskräck käppar i hjulet för mig. Men det är en helt annan sak att trollbinda en publik med en dramatisk monolog eller en trippel piruett, än med en faktaspäckad presentation och en Powerpoint. När man står i ett klassrum med 25 unga ansikten riktade, i bästa fall, mot en och inte mot sina mobiltelefoner går det upp för en att man måste arbeta för att behålla deras uppmärksamhet timmen ut.

Samtidigt finns det likheter mellan en föreläsning och en scenföreställning. Jag tror att det är det självupplevda som lockar en publik, och att utmaningen inom både teater och dans är att få det repeterade och koreograferade att kännas självupplevt och genuint. Genom mitt fältarbete i Istanbul under 2 månader i slutet av 2015 hade jag det självupplevda gratis och behövde varken manus eller koreografi. Jag kunde berätta vad jag lärt mig och om de möten jag haft. Det är så jag har försökt att genomföra mina föreläsningar, med empati har jag försökt att beröra och skapa engagemang. I ett klassrum fullt av tonåringar med sina egna bekymmer, intressen och hormonpåslag har det inte alltid varit lätt och endast mina deltagare vet om jag har lyckats eller inte.

Min tid som Sida alumn har lärt mig att det är genom att bygga broar mellan människor som man kan nå fram till gemensamma mål, oavsett om de är de globala målen för hållbar utveckling eller lokala mål för ökad kunskap om internationellt utvecklingssamarbete.

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

6 + tre =