Ett steg framåt för 300 lärare – och samtal med biståndsminister Gunilla Carlsson

Jonatan Ett steg fram
Solen gassade på högsommarvis redan den 16 maj. Sidas gård blev en italiensk piazza sjudande av människor i lärandeaktiviteter för en bättre värld.
Anna-Carin
Anna-Carin Svensson, Marie Åhlén, Sepideh Shahrokhi, Jonatan Ericsson Sjöman  och konsulten Mikael Botnen Diamant fick 300 lärare att ta ett steg framåt när det gäller mänskliga Mickerättigheter och rättvisa.
– Jag har gjort ’Ett steg fram’ förut, men det var kul att se hur genomtänkt ni arbetar med övningen, sa en av lärarna.
Den 17 maj deltog biståndsminister Gunilla Carlsson i lärarkonferensen.
Ämnet var framtidens utvecklingsagenda; hur vi Marie Åhlén Jonatan Sepideh, och lärare 16 majtar millenniemålen vidare efter 2015 – vilka är de viktigaste framtidsfrågorna. Biståndsministern har som enda svensk deltagit i en global högnivåpanel med 26 personer som arbetat fram en rapport om 
På scen fanns förutom ministern också Sida Alumni, representerat genom Sepideh Shahrokhi och GC på scenJonatan Ericsson Sjöman.
–       Jag tyckte att det var bra med samtalet på scen. Det bra tillfälle att få fram varför Sida Alumni behövs och syftet med oss. Det kändes viktigast med att just framföra det till hela publiken och de andra som lyssnade mer än om det endast varit Gunilla Carlsson som lyssnade – men även att hon skulle höra att man borde satsa mer på Sida Alumni, sa Sepideh efteråt.
Efter scenframträdandet hade Sida Alumnerna samt representanter från LSU och Ungdomar AB ( som arrangerade Hållbarhetsturnén) möjlighet att träffa biståndsministern i chambre separeé.
Chambre separeé m GC–       Samtalet visade hur viktigt det är med att utbilda allmänheten så att fler har kunskapen att kunna delta i samtalet om globalutveckling, det är bra för demokratin också, menar Sepideh.
Jonatan Ericsson Sjöman delar Sepidehs syn.
– Vi syntes på scenen för lärarna och därför kanske väcktes ett Sida Alumni-intresse hos dem.
– I  det efterföljande samtalet var det lättare att få tydligare svar från biståndsministern, fortsätter han. Vi kom in på viktiga frågor som exempelvis vilka frågor som engagerar unga. Där jag tror att ministern insåg att det inte handlar bara om miljöfrågor utan att det faktiskt finns ett starkt intresse för frågor som är svåra att göra opolitiska som jämlikhet och jämställdhet. 
Jag tror att det var bra att ha det uppföljningssamtalet… för att fördjupa det som vi kom inpå i den korta paneldiskussionen. Inte minst kändes det viktigt att höra att ministern verkar ha fokus på problemet med ökande socioekonomiska klyftor mellan grupper både internationellt och i Sverige, säger Jonatan.
Margareta Wennlund Åkerblom,
projektledare, Sida Alumni

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.