12/3 Hur stor är läskunnigheten i Zimbabwe idag?

I Göteborgs Högre Samskola fick jag även möjlighet att möta 2DEK, ett gäng blivande jurister, ekonomer och ungdomar med andra coola yrkesdrömmar. Vi inledde med att diskutera mycket kring varför Sverige har valt att ge bistånd. Här var ni inte helt överens om huruvida det bara gällde att:

1) lätta vårt egna samvete mot fattigare länder
2) stimulera handel mellan Sverige och andra stater
3) Sverige är ett land som måste ingå i samarbeten för att vi vill kunna räkna med hjälp om vi själva skulle behöva det

Kul att ni hade en sådan nyanserad bild av just den här frågan. Vi inledde med en rätt trist syn på millenniemålen och möjligheten att faktiskt kunna klara av dem inför 2015. Att målet kring jämställdhet var så luddigt formulerat gjorde att den bedömdes bli ett delmål som vi skulle kunna fixa, och det hade ni ju helt rätt i. Vi har delvis nått dit, även om det finns väldigt mycket kvar att arbeta med. Vi kikade på Gapminder och försökte reda ut varför vi underskattar fattiga länders utveckling såpass mycket. Ingen i gruppen trodde att mer än 50% av Zimbabwes befolkning är läskunnig idag, vilket blev en kul överraskning då den riktiga siffran faktiskt är 85%! Det blev lite diskussioner kring det ironiska i att de enda 5 biståndsgivarna i världen som har lyckats uppnå målet om att avsätta motsvarande 0,7% av BNI är så små länder som Sverige, Luxemburg, Nederländerna, Norge och Danmark. Dagens pass gav massor av vinklar och tankar på vad biståndet kan användas till och vilka resultat det kan ge. En del av diskussionerna gav nog fler frågor än svar och jag hoppas att ni kan tänka er att fortsätta analysera dessa. Klart stod i alla fall att ni, med er bakgrund kommer ha mycket att tillföra i den här debatten framöver. Jag kommer skicka över lite mer material och länkar för den som är intresserad.

SAM_1DEK

Hoppas ni hade det lika kul som jag och att vi har väckt lite nya tankar kring globala utvecklingssamarbeten! Hör gärna av er om det har dykt upp funderingar.

/Isabell

1 kommentar

  1. Tangentbordet ur balans. 1DEK ska det vara såklart!

    Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

4 × 3 =