Elin Lindblad

12 siffror – rättigheter och oändliga möjligheter

Du håller i ditt pass. Ett litet pappershäfte, kanske skymtar stämplar i olika färger och på främmande språk på några av sidorna när du bläddrar i häftet, kanske har det blivit lite nött av vatten eller kaffet du tog på flygplatsen innan solsemestern, en sida är på väg att lossna från den enkla bindningen, guldfärgerna på framsidans mönster har försvunnit för längesedan. På en sida finns dina 12 siffror, ditt personnummer.

Du står i en stimmig reception för att ansöka om ett nytt pass eftersom ditt förra snart går ut. Med kölappar och flera luckor sköts allt på rullande band. Folk går fram till luckorna och är klara på ett par minuter. Snart ditt nummer och sedan väntan i några dagar för att få ett pling i mobilen som säger ”Ditt pass finns nu att hämta”. Din tur. Mannen i luckan tittar på ditt pass, knappar på tangenterna och ger dig sedan en barsk blick. Han informerar dig om att du inte finns i folkbokföringssystemet. Du kan därmed inte få något pass. Du försöker beställa ett personbevis från Skatteverket men det dyker bara upp felmeddelanden. Med stressen och den ökade pulsen kommer svetten vid tinningen. Alla ljud försvinner. Du finns inte längre. Fysiskt står du där men juridiskt existerar du inte.

Sjukhuset tar inte längre emot dig, de säger att som papperslös har du endast rätt till akutsjukvård. Det blir ohållbart att försöka ha kvar ett vanligt arbete när banken tagit bort ditt bankkonto. Du förvisas till svartjobb, där du får slita under nattens timmar så ingen ser dig, för en lön du inte klarar dig på. Din hyresvärd säger upp ditt avtal av samma skäl som banken – de kan inte ha en papperslös person som kund eller hyresgäst. Inte bara du har försvunnit ur systemet utan även din dotter. Hennes lärare lägger huvudet på sned, harklar sig och säger att det tyvärr inte är skolans ansvar – skolan får inte skolpeng för papperslösa barn – och med ett halvt leende föser läraren ditt barn ut från skolan en sista gång.

Att en medborgare i Sverige skulle falla ur folkbokföringen känns möjligtvis osannolikt. Dock finns det många papperslösa personer i vårt land idag. Personer som finns här med dig och mig, men ändå inte. I Europa diskrimineras personer på grund av sin etnicitet och det har hänt att de informeras om att de, helt plötsligt, fallit ur systemet. Ibland finns extra höga hinder, som drabbar särskilda grupper av människor, så att dessa grupper inte lyckas få en ID-handling. Deras barn ärver sedan i sin tur oftast dessa hinder.

Runt om i världen finns det enligt Plan international idag cirka 230 miljoner barn som saknar en juridisk identitet. Systemen haltar, hinder såsom avstånd, avgifter, regler för att föräldrarna ska vara gifta och att båda föräldrarna måste närvara gör det oerhört svårt att nå fram till målet om att barnet ska registreras. Målet att varje barn inte bara ska finnas fysiskt utan även vara folkbokfört, ha ett medborgarskap och alla rättigheter som kommer med det. I Indonesien saknar cirka 60 procent av barnen som är under fem år födelsebevis. Brist på säkra och billiga transportmedel var ett hinder för att ta sig in till staden Soe, i provinsen Nusa Tenggara Timur, Indonesien, där föräldrar kunde registrera sina barn. Avstånd från byar till staden och brist på pengar för att betala avgift och transport var andra motstånd föräldrarna mötte.

För att uppnå målet om att alla ska ha en juridisk identitet måste vi bygga broar över de hinder som finns. Vi måste nå ut till varje barn och vuxen som nekas sina rättigheter, nekas skolgång, sjukvård, rösträtt, säkerhet. System som digital födelseregistrering i mobiler sträcker sig över vissa hinder, bättre vägar och ett slut på etnisk och religiös diskriminering över andra. UNICEF, som bland annat finansieras av Sida, arbetar med att registrera alla barn så att de kommer ett stort steg närmre att få sina rättigheter uppfyllda. I Nusa Tenggara Timurprovinsen, Indonesien, besökte UNICEF vissa byar en gång per år för att registrera de barn som kommit till världen.

Nästa gång du uppger ditt personnummer eller håller ditt pass, kom ihåg alla de miljontals personer som saknar detta. 12 siffror – rättigheter och oändliga möjligheter.

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

elva + fjorton =