11/3 – ”Men alla länder har ju möjlighet att utvecklas på egen hand”

Angeredsgymnasiets naturvetartvåor, vilket gäng!


Angered_NA2

Jag hoppades att jag skulle kunna bidra med lite nya kunskaper om utvecklingssamarbete, och länders olika förutsättningar men jag var verkligen inte beredd på hur mycket ni hade att lära mig! Det var intensiva diskussioner kring vem som får ta del av biståndet och hur anti-korruptionsarbetet går till, men en av de härligaste debatterna handlade faktiskt om länders egna förmåga till utveckling utan hjälp från andra stater och organisationer. I programmet Gapminder körde vi en liten quiz där eleverna fick gissa på hur länder har utvecklats i olika delar av världen och här framkom en av de tankar jag kommer bära med mig framöver.”Men man kan ju faktiskt se att länder har börjat utvecklas i samma riktning innan Sverige och andra länder började dela ut bistånd. De hade ju kunnat klara av det här utan vår hjälp också” Jag håller absolut med om att människor och länder världen över har egen kapacitet att utvecklas, men vi måste också inse att den delen av världen som har mer resurser kan hjälpa till att få utvecklingen att gå i en snabbare takt.

Och på tal om takt så gick tiden alldeles för fort. Jag hade gärna stannat ännu längre och hört fler av era kloka tankar. Eftersom många av er själva har erfarenhet från hur situationen ser ut i de länder som Sida samarbetar med så kunde vi få ihop en väldigt nyanserad bild av hur en biståndsgivare och biståndsmottagare arbetar – och jag har lärt mig otroligt mycket idag. Som naturvetare så kan jag hålla med om den starka impulsen att vilja ifrågasätta fakta men ni lyckades ta kritiskt tänkande till en ny nivå. Jag hoppas verkligen att ni fortsätter analysera världen på samma sätt framöver. Ni behövs!

Hoppas vi hörs!

Isabell

1 kommentar

  1. Isabell. Vilka intressanta reflektioner du gör. Det är roligt att läsa den här sida alumnibloggen 🙂

    Svara

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

2 × 4 =