10/3 ”Inte ens i Sverige tar man hänsyn till alla rättigheter”

Under mitt besök på Hvitfeldtska så fick jag träffa ytterligare ett gäng beteendevetare på samhällsprogrammet. Jag fick en fin känsla av att er klass har ”högt till tak” och det var grymt kul att ni vågade diskutera så fritt kring de olika ämnena. Extra spännande var det att höra era olika uppfattningar om huruvida fattigdomsbegreppet alltid är kopplat till pengar och hur olika man kan uppleva rättvisa beroende av vilka erfarenheter man har i bagaget. Vi diskuterade korallrevens betydelse för befolkning i utvecklingsländer och hur det kan vara svårt för dessa människor att tänka på miljöarbete när rika konsumenter bara betalar för en viss typ av produkt. Egentligen är det ju samma princip som när vi handlar frukt i matvarubutiken. Väldigt få av oss kan tänka sig att köpa det bruna, skavda äpplet som är ekologiskt odlat när man ser det fina, felfria, besprutade äpplet som ligger bredvid…

Sedan fick klassen testa på hur det känns att utesluta några av sina rättigheter i övningen ”Mina rättigheter – vilka ska bort”. Trots att ni överlag var överens om vilka rättigheter som var enklare att plocka bort så uppkom en intressant diskussion då ”Rätten att inte bli diskriminerad pga kön, religionstillhörighet, sexuell läggning eller handikapp” försvann hos en av grupperna med motiveringen att det faktiskt idag är en rättighet som inte ens Sverige lyckas leva upp till, men samhället tycks ”fungera” i alla fall. Den diskussionen rörde upp många känslor och det viktiga som jag vill fånga upp med detta är att man aldrig ska sluta tänka kritiskt, även till de system som vi har i samhället idag.

Tack för en grymt rolig eftermiddag, hoppas ni har fått med er några tankar kring det vi har pratat om idag och kom ihåg att aldrig sluta ifrågasätta orättvisor!

Hör gärna av er om det finns mer frågor ni undrar över,

/Isabell

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

fem × 1 =